top of page
Forza_logo_RGB_middenblauw.png

FORZA MENTAL SPORTCOACHING

Forza Mental Sportcoaching staat voor dynamische en laagdrempelige begeleiding bij mentale uitdagingen. Wil het niet lukken om te focussen als de wedstrijd of de training daarom vraagt? Ben je snel boos of verdrietig als dingen tijdens de wedstrijd niet lukken? Ben je bang om fouten te maken? Kortom; loop jij tijdens het sporten tegen mentale uitdagingen aan; dan is Forza Mental Sportcoaching voor jou de goede keuze.  

​

Forza Mental Sportcoaching biedt coachingssessies aan voor 50,- euro per uur.

Mentale vaardigheden

Forza Mental Sportcoaching onderscheidt 4 mentale vaardigheden;

Commitment

Commitment begint bij het stellen van doelen. Het hebben van de juiste doelen werkt niet alleen motiverend, maar geeft ook richting aan jouw sportactiviteit. Wie weet waar de eindstreep ligt, weet immers ook welke kant op te rennen.

Wanneer deze doelen helder zijn, kunnen we kijken naar jouw commitment. Dat houdt in; wat heb je ervoor over om jouw doelen te bereiken? Wat ben je bereid te doen en te laten? Hoe diep ben je bereid te gaan?

Commitment
Stabiliteit

Stabiliteit gaat over controle over emoties. In stressvolle situaties, denk daarbij aan bijvoorbeeld een strafschop/-bal of een kampioenswedstrijd, nemen emoties snel de overhand. Omgaan met (wedstrijd)spanning en rustig kunnen blijven in stressvolle situaties zijn hele belangrijke mentale vaardigheden in de sport. 

Wie in elke situatie stabiel is en controle heeft over zijn of haar emoties, kan van deze emoties een kracht maken. Op die manier zijn emoties helpend in jouw sportprestatie, in plaats van dat ze jouw vijand zijn.

​

Stabiliteit
Focus

Tijdens sportwedstrijden gebeurt er veel. Van alle kanten zijn er afleidingen; toeschouwers, scheidsrechters, het weer, pijntjes, vermoeidheid enzovoorts. Al deze afleidingen maken het een grote uitdaging om gefocust te zijn op waar het om gaat; jij en jouw taak.

Als jij je af kunt sluiten voor alle afleidingen en volledig gefocust kunt zijn op het uitvoeren van jouw taak, zal je beter presteren. Zoals Bruce Lee ooit zei; "The successful warrior is the average man with a laser-like focus".

Focus
Zelfvertrouwen

Sporten en presteren kan veel invloed hebben op het zelfvertrouwen. Het behalen van succes (winnen, scoren of goed spelen) en falen (verliezen of slecht spelen) wisselen elkaar af. Wie weinig vertrouwen heeft in zichzelf, zal bang zijn om te falen. Wie veel vertrouwen heeft, zal vooral kijken naar hoe succes te behalen. 

Vooral de dingen die je tegen jezelf zegt zijn heel belangrijk. Positieve zelfspraak en evaluatie kunnen daarin een wereld van verschil maken.  

Zelfvertrouwen
bottom of page